25/10/15

Ananda Temple






















Ananda Temple
Bagan, Myanmar (Burma). 1084 – 1113


The Ananda temple is a Buddhist temple that was built at the beginning of the XII Century in the city of Bagan during the Pagan Dynasty. Its main feature is the relation between religion, politics and architecture that has a deeply influences on its morphology and plan.

El templo de Ananda es un templo budista que fue construida a principios del Siglo XII en la ciudad de Bagan durante el reinado de Pagan. La relación entre religión, política y arquitectura transforma radicalmente la morfología y la planta de este edificio.

Its Cruciform plan, within a central square of 53 meters and a final length of 88 meters is due to the positioning of the four standing Buddhas that are facing the different Cardinal directions (North, South, East, West). This is because the temple was built during the first reunification of the country. In order to get access to each independent Buddha, you have to go through one of the  four porches and cross the transversal corridor into the center of the building. It is particularly interesting the hierarchical relation between these corridors and the concentric circulations of the temple because it is generates a specific circulation that defines the perception of the space. In section, the building recedes according to the circulation of the plan up to the top, where it terminates in a gold pinnacle.
Su planta cruciforme, con un cuadrado central de 53 metros y una longitud final en ambos lados de 88m, responde a la colocación de los cuatro budas que encaran los diferentes puntos cardinales (Norte, sur, este y oeste). Esto es debido a que el templo se construyó en la primera reunificación del país. Para acceder a cada buda independientemente, se atraviesa uno de los cuatro porche que  preceden a los corredores que atraviesan el edificio transversalmente. Es interesante la relación jerárquica entre estos corredores y los recorridos concéntricos del templo ya que se genera un tipo de circulación que influye en la percepción del espacio. En sección, el edificio se va retranqueando siguiendo las circulaciones de la planta hasta coronarse con un pináculo dorado.































Cite:
"Ananda Temple". Hidden Architecture
<http://hiddenarchitecture.blogspot.com.es>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...