14/10/15

Castelgrande

























Castelgrande
Bellinzona, Switzerland. 1981-2000
Architect: Aurelio Galfetti

" Preserve = Transform was the slogan hold up through the long process of restoration that lasted more than twenty years. In the relationship between ancient and contemporary, in this unavoidable conflicts someone can really face this straight comparison between past and present without subordinating the latter alleging the higher values of the past. In the past, during 6000 years, from the birth of the Neolithic village on the hill, this relationship has been repeatedly made without the difficulties which today meets, giving the whole building that particular beauty that comes from layering different ages. I did not want to stop this process during my task, but give it continuation in the contemoporary world. However, after 25 years of works, what will be more enduring is that done quietly, disregarding major conflicts: the introduction of the territorial dimension and scale within the concept of restoration. The comission was only about the buildings on the top of the rock. I believed it was more important to give the restoration an urban dimension. In the end, the project developes some secondary spaces to support the city producing a park, a public park in the city of Bellinzona only made of rock, stone walls, four trees and a lake in the sky. A park is a place to go and stay, an so this proposal involves a route through a public space, a void that connects people with the great landscape down to lake Maggiore, on the Alps."
"Mantener = Transformar fue el lema presente durante el largo proceso de restauración que duró algo más de vinte años. En la relación entre antiguo y contemporáneo, en este inevitable conflicto se puede realmente afrontar la comparación directa entre pasado y presente sin subordinar el último en favor del pasado a causa de su valor intrínseco. En el pasado, a lo largo de 6000 años, desde el nacimiento del poblado neolítico en la colina, esta relación se ha producido de manera constante sin la problemática de hoy en día, proporcionando al edificio esa belleza particular que otorga la superposición de estratos de distintas épocas. Yo no quería detener este proceso durante mi labor, sino darle continuidad en el mundo actual. Sin embargo, tras 25 años de obras, aquéllo que perdurará es lo que se realizó de manera mas sosegada, reflexionada, evitando conflictos o desencuentros: la introducción de la dimensión o escala territorial dentro del concepto de restauración. El encargo se produjo tan sólo en relación a los edificios en la cima de la montaña. Creí que lo más importante era otorgar a esta restauración una dimensión urbana. Al final, el proyecto desarrolla algunos espacios servidores de la propia ciudad, generando así un parque, un parque público en la ciudad de Bellinzona hecho solamente de roca, cuatro árboles y lago en las alturas. Un parque es un lugar al que ir y permanecer, y así esta propuesta implica un camino, un recorrido a través del espacio público, un vacío que conecta a la gente con el gran paisaje al fondo del Lago Maggiore, en los Alpes."

Aurelio Galfetti


















Photo by Giulio Ghiraldi


Photo by Giulio Ghiraldi

Photo by Derek Ellison




Photo by Aurelio Galfetti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...