21/10/15

Temppeliaukio Church



















Temppeliaukio Church
Helsinki, Finland. 1969
Architects: Timo and Tuomo Suomalainen


Temppeliaukio Church (also known as the Church of the Rock) is a Lutheran church in the Töölö neighborhood of Helsinki. The project comes from an architectural competition won by the architect brothers Timo and Tuomo Suomalainen in 1961. The design of their project was recognized by the jury as “completely original” and respectful of the competition goal to “include the organization plan for the whole Temppeliaukio Square with its park area and parking spaces, taking into attention that as great part as possible of the rock area of the square could be saved.”
La iglesia de Temppeliaukio( también conocida como La Iglesia de la Roca) es una iglesia luterana situada en Helsinki. El proyecto procede de un concurso de ideas fallado a favor de la propuesta de los hermanos Timo y Tuomo Suomalainen en 1961. El jurado de concurso calificó el proyecto como "totalmente original" y respetuoso con el objetivo de la competición de incluir la organización del área con el parque adyacente y el área de estacionamiento, teniendo en cuenta la posibilidad de salvar la mayor extensión posible de área rocosa.

The result is that the interior of the church was excavated and built into the rock. The sanctuary floor was located at the level of the highest street that ended at the square, Fredrikinkatu, so that the entrance leads the visitors directly inside the church without the need of stairs. The 24 m of diameter roof is made up of a copper plate-covered dome, connected to the natural rock wall by 180 window panes that let in natural light. Due to the varying height of the rock wall, each glass part of the roof is different in size. According to the studied disposition of the dome, this causes stronger illumination of the altar area.
Como resultado, el interior de la iglesia está excavado en el interior de la roca. La planta del templo se ubicó en el nivel de la calle más alta que finalizaba en la plaza, así, el acceso dirige al visitante al interior de la iglesia sin necesidad de utilizar escaleras. La cubierta está construida con una cúpula de 24 metros de diámetro, mediante elementos estructurales radiales de hormigón pretensado, con un recubrimiento de láminas de cobre.. Se conecta de esta manera directamente con la roca natural, propiciando la entrada de luz natural a través de 180 ventanas. Debido a la variabilidad de la altura de la roca, cada pieza de vidrio es de un tamaño diferente. A causa de la estudiada situación de la cúpula, esto genera iluminaciones de distintas intensidades a lo largo del día y en función del programa.

Antonio Vitale











Photo by Eamonn Canniffe


Photo by Eamonn Canniffe

Photo by In Terms of Me

Photo by Piotr Krajewski

Photo by Ralf Roletschek

Photo by In Terms of Me

Photo by In Terms of Me


Photo by Eamonn Canniffe

Photo by Eamonn Canniffe

Photo by Eamonn Canniffe

Photo by Eamonn Canniffe

Photo by Eamonn Canniffe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...