4/9/16

Music Video Pavilion



Music Video Pavilion
Groningen, The Netherlands, 1990 
(Dismantled and rebuilt in Appingedam in 2007)
Architect: Zaha Hadid


The small pavilion designed by Zaha Hadid is one of the most unknown projects of the architect and likely her first built design. Although it is not even shown in the website of the architect, the project was included in the monograph that the magazine El Croquis published about Zaha´s work in 1995.
Este pequeño pabellón diseñado por Zaha Hadid es uno de sus proyectos más desconocidos y posiblemente el primer edificio construido por la arquitecta. Aunque no aparece ni en la web de la arquitecta, fue incluido en la monografía que realizó la revista El Croquis dedicado a la arquitecta en 1995.

The pavilion was one of the first projects that were built for the event "What a Wonderful World! Music video´s in Architecture" that was performed during the summer of 1990 in the city of Groningen. The other architects that participated were Bernard Tschumi, Peter Eisenman, Rem Koolhaas and Coop Himmelblau. The built was located between two historical buildings in a narrow plot and it is structured through a single open stair that creates a single circulation. This open circulation overlapped the visitors of the pavilion with visual images that were projected from the upper platforms over the glass facade and the floor. The end of the route ended into a small auditorium that provoked the optical illusion of being floating.
El pabellón fue uno de los cinco pabellones que se construyeron para el evento "What a Wonderful World! Music video´s in Architecture" que se realizó en el verano de 1990 en la ciudad de Groningen. Los otros arquitectos que participaron fueron Bernard Tschumi, Peter Eisenman, Rem Koolhaas y Coop Himmelblau. El edificio se encontraba encajado entre dos edificios históricos y se estructura a través de una única escalera abierta que lo convierte en un recorrido unidireccional. Dicha circulación abierta superponía a los visitantes del pabellón con imágenes visuales que se proyectaban desde las plataformas superiores sobre la fachada de vidrio y el propio suelo. El final del recorrido llevaba al visitante hasta un pequeño auditorio que le provocaba la ilusión óptica de estar flotando.

In 2007, the building was dismantled and rebuilt in the Dutch city of Appingedam.
En 2007, el edificio fue desmontado y reconstruido en la ciudad holandesa de Appingedam.
















Images via Urbipedia

Cite: 
"Music Video Pavilion". Hidden Architecture

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...