1/1/17

Villa Van Wassenhove


Villa Van Wassenhove
Laethem-Saint-Martin. Belgique. 1973
Architect: Juliaan Lampens

In 1972, Juliaan Lampens received the commission from Albert Van Wassehove, a professor with interest in art and architecture, to build a house in middle class residential area near Ghent. Lampens started to stand out as an architect after the Brussels Expo of 1958 making a series of projects in concrete with specific references to the architecture of Mies Van der Rohe and Le Corbusier.
En 1972, Juliaan Lampens recibe el encargo de Albert Van Wassenhove, un profesor con intereses hacia la arquitectura y el arte para construirle una casa en un área residencial de clase media a las afueras de Ghent. Lampens había empezado a destacar tras la Expo de Bruselas en 1958 realizando una serie de proyectos en hormigón con claras referencias a la arquitectura de Mies van der Rohe y Le Corbusier.

Villa Van Wassenhove is a project that, at the same time, is featured by the shape of its concrete shell as well as the distribution of its free plan. The continuous concrete structure creates an external and internal topography that defines a home without partitions where a subtle layout plan defines the specific spaces. A series of geometries in plan and elevation delimit the specific functions: the sleeping area is a cylinder, the kitchen cover is a triangle and the office is a square. In the exterior, a water tank is also defined by a cylinder. The housing is finished with glass opening and wood cladding, being a contrast with the roughness of the concrete.
La Villa Van Wassenhove es un proyecto que se caracteriza al mismo tiempo por la volumetría de su cascaron de hormigón como por la distribución de su planta libre. La estructura continua de hormigón crea una  topografía tanto exterior como interior que define un hogar sin particiones, casi diáfano, donde la organización en planta organiza los distintos espacios. Una serie de geometrías en planta y alzado delimita las funciones interiores específicas: el dormitorio es un cilindro, la campana de la cocina es un triángulo y la  oficina es un cuadrado. En el exterior una pequeña lámina de agua está también delimitada por otro cilindro. La vivienda se complementa con aperturas de vidrio y algunos acabados en madera sirviendo de contraste con la dureza del hormigón.

In 2012, after the death of Albert Van Wassenhove, the house was bequeathed to the University of Ghent that, lately, lent it to the Dhondt-Dhaenens Museum. After its renovation in 2015, it is used for a residency program and it can also be rented for short stays to architecture aficionados. Two days a year, the  house is open to the general public.
En 2012, tras el fallecimiento de Albert Van Wassenhove, la casa fue adquirida por la Universidad de Ghent y posteriormente prestada al museo Dhondt-Dhaenens. Tras su renovación en 2015, sirve como residencia de artistas, se alquila para estancias cortas a aficionados a la arquitectura y dos veces al año ese abierta al público en general.

Images via: as-tu-deja oublie? and Airbnb





















Cite:  
"Villa Van Wassenhove". Hidden Architecture 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...