7/5/18

Garvey House


Garvey House No.1 and No.2
Urbana, Illinois, United States. 1954-55
Architect: Bruce Goff

Garvey House No.1 was a very speculative project designed by Bruce Goff in 1954 for the violinist and professor John Garvey. He wanted a house where and his wife could practice music without disturbing each other (she was also a musician). The original project of Bruce Goff had a similar approach to the Bavinger House, designed few years later. A spiral ramp generates the spatial quality of the house; from this ramp, one could get access to different spheres that would work as rooms. The space in between the spiral and the rooms is enclosed by a fabric material that is shaped with a half torus geometry.
El proyecto original de la Casa Garvey fue un proyecto extremadamente especulativo de Bruce Goff para el violinista y profesor John Garvey. El encargo del cliente era una casa para que él y su mujer, que también era músico, pudieran practicar sus instrumentos sin molestarse el uno al otro. El proyecto original de Bruce Goff tenía un enfoque similar a su famosa Casa Bavinger, la cual sería proyectada unos años más tarde. Una rampa en espiral generaba la cualidad espacial de la casa y desde esta rampa uno podía acceder a unas esferas que tendrían la función de habitaciones. El espacio entre la rampa y las habitación sería cerrado con un material ligero textil con la forma geométrica de medio toro.

The complexity of the house ended up in a second scheme that would simplify it the original version. The built project had a circular plan with a central stage area that is four steps recessed on the floor. This stage has a central skylight that, along with the windows, illuminate all the interior.
La complejidad del proyecto original hizo que el arquitecto tuviera que simplificarlo hasta llegar a un segundo esquema. El proyecto que finalmente sería construido tenía una planta circular con un escenario central que estaba enterrado medio metro dentro del suelo. Este escenario tenía un lucernario central que junto a las ventanas laterales iluminaban su interior.











Cite:  
"Garvey House"Hidden Architecture 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...