19/9/18

Collective Housing in Arosio



Collective Housing in Arosio
Arosio, Como. 1974-78
Architect: Angelo Mangiarotti



The residential building in Arosio, built on a lot with a trapezoidal shape, is in many ways a variation on the one in Monza. The themes are the same: flexibility, modular coordination, participation by the inhabitants, prefabrication of the envelope.The envelope, laid out on six storeys, has a more complex floor plan than its predecessor because of the presence of balconies and more pronounced setbacks. Access is provided by a path that traverses the diagonal of the lot and along a ramp that leads scenically to the semi-basement level, where the concierge's lodge is located. The load-bearing structure is in traditional reinforced concrete cast in situ with slabs in hollow-core concrete, while the facades are made of panel precast in reinforced concrete with brick powder aggregate, a simplification of the typologies compared to the residential building in Monza. In the last version of the project the openwork element was eliminated in the upper part and the string course was made thicker to ensure greater durability. The opaque panel in concrete with incorporated insulation envisaged, as in Moza, a brick counter-wall on the inside, while the wooden window fixtures had casements in natural wood with external shutters.The building is in a good state of preservation thanks to the precautions taken in the string courses, which to date have not presented any problems caused by corrosion of the reinforcing bars, which would otherwise have led the detachment of the concrete cover.
El edificio residencial en Arosio, construido en un lote con una forma trapezoidal, es en muchos sentidos una variación del edificio de Monza. Los temas son los mismos: flexibilidad, coordinación modular, participación de los habitantes, prefabricación de la envolvente.
La envolvente, distribuida en seis plantas, tiene un desarrollo en planta más complejo que su predecesor debido a la presencia de balcones y retrocesos más pronunciados. El acceso es proporcionado por un camino que atraviesa en diagonal la percela y a lo largo de una rampa que conduce escénicamente al nivel del semisótano, donde se encuentra la garita del conserje. La estructura de carga es en hormigón armado tradicional moldeado in situ con losas en hormigón hueco, mientras que las fachadas están hechas de panel prefabricado en hormigón armado con agregado de polvo de ladrillo, una implificación de las tipologías en comparación con el edificio residencial en Monza. El panel opaco en hormigón con aislamiento incorporado preveía, como en Monza, un contra muro de ladrillo en el interior, mientras que el hueco de madera tenía ventanas de madera natural con contraventanas exteriores.
El edificio se encuentra en un buen estado de conservación gracias a las precauciones tomadas, que a la fecha no han presentado ningún problema causado por la corrosión de las barras de refuerzo, que de otro modo habría llevado al desprendimiento de la cubierta de hormigón.

VIA:
"Angelo Mangiarotti: la tettonica dell'assemblaggio". Published by Silvana Editoriale, Milano. 2015






Model by students of Accademia di Architettura, USI

Plan of the entrance floor

First floor plan with electrical system and typology of façade panels



Views of different corner solutions. Façade solution with the openwork panels still present on the top floor

Drawing of the prefabricated panels on the first floor

Analyses of the prefabricated panels forming a portion of the façade. By Petra Barabino, USI

Placing of precast concrete panel faced with brick powder aggregate


Plan and section of the fifth-floor balcony

Details of window frames

Details of the roof

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...