23/5/18

Ecole d'Architecture de Nancy



Ecole d'Architecture de Nancy
Nancy, France. 1993-95
Architect: Livio Vacchini




The new architecture school in Nancy looks like a compact volume which occupies a square lot not far from Place Stanislas. It divides the lot into two parts, a full half and an empty one.
The building faces the street by a series of concrete vertical blades, which form the access to the courtyard in front of the school, it stresses upon the institutional character of the complex and acts as a filter for the daylight and the city view.
The complexity of the functional problem is solved out in the planimetric arrangement. The symmetrical plan of the school is composed by two U-forms, placed back to back, joined at the front and rear by long and closed façades which contain the vertical access systems and services.
The three above ground levels are based on the same geometric grid. A light shaft crosses through them down to the ground floor.
Students meet on the ground floor, containing lounges, a large open library, two amphitheatres and galleries that ends in two courts open toward the street.
The construction made large usage of standardized prefabricated parts. The external façades are in prefabricated reinforced concrete. Windows and doors are in glass and metal.
La nueva escuela de arquitectura en Nancy parece un volumen compacto que ocupa un lote cuadrado no lejos de Place Stanislas. Divide el lote en dos partes, una mitad completa y una vacía.
El edificio se enfrenta a la calle con una serie de cuchillas verticales de hormigón, que forman el acceso al patio frente a la escuela, hace hincapié en el carácter institucional del complejo y actúa como un filtro para la luz del día y la vista de la ciudad.
La complejidad del problema funcional se resuelve en la disposición planimétrica. El plan simétrico de la escuela está compuesto por dos formas en U, colocadas espalda con espalda, unidas en la parte delantera y trasera por fachadas largas y cerradas que contienen los sistemas y servicios de acceso vertical.
Los tres niveles sobre el nivel del suelo se basan en la misma cuadrícula geométrica. Un eje ligero cruza a través de ellos hasta la planta baja.
Los estudiantes se reúnen en la planta baja, que contiene salas de estar, una gran biblioteca abierta, dos anfiteatros y galerías que termina en dos patios abiertos hacia la calle.
La construcción hizo un gran uso de piezas prefabricadas estandarizadas. Las fachadas externas son de hormigón armado prefabricado. Las ventanas y las puertas son de vidrio y metal.

Text by Livio Vacchini












































Cite:
"Ecole d'Architecture de Nancy". Hidden Architecture
<http://www.hiddenarchitecture.net/>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...